Home > kawa, kawa, kawa! > Smaki kaw świata

Smaki kaw świata

Wiesz na pewno, że smakosze od razu rozpoznają smak dobrego wina. Tak samo prawdziwy miłośnik kawy szybko rozpozna smak wysokiej jakości produktu. Różne rodzaje kawy, ich aromat, moc, posmak i smak zależą nie tylko od różnych sposobów przygotowywania, ale także od rodzaju ziaren. Ważne jest też, w jakich warunkach były one uprawiane i przygotowywane. Istnieją trzy najważniejsze rodzaje kawy ziarnistej: arabika, robusta i liberika. Czym te gatunki kawy różnią się od siebie? Dziś dowiesz się więcej o rodzajach kawy i ich właściwościach.

Arabika

Arabika to najpopularniejsza kawa na świecie, która jako pierwsza została użyta w przemyśle kawowym. Jej głównym producentem jest Brazylia. Jak wszystkie kawy pochodzące z Ameryki, ma nutę czekolady, orzechów i karmelu lub bardziej owocowo-kwaskowy posmak. Posmak w dużej mierze zależy od stopnia palenia, regionu pochodzenia oraz gleby, na której rosną kawowce. Arabika najlepiej rośnie w tropikalnym i wyżynnym klimacie okołorównikowym, dlatego najlepszej jakości jest kawa pochodząca z Ameryki Południowej lub Afryki.

Robusta

Cechą charakterystyczną robusty jest mocny, gorzkawy smak z posmakiem zbóż i orzeszków ziemnych. Ma znacznie wyższą zawartość kofeiny niż arabika. Aby zachować stały smak kawy, łączy się różne rodzaje ziaren arabiki lub też łączy się je z robustą. Mieszanki ziaren, które zawierają robustę, najlepiej nadają się do kaw z dużą ilością mleka – właśnie ze względu na silny kawowy smak. Wynika on ze sposobu uprawy. Kawowce robusty nie są zbytnio wrażliwe na warunki pogodowe i są stosunkowo odporne na szkodniki i różne choroby, dlatego mogą rosnąć na niższych wysokościach. Uprawia się je głównie w Afryce, Indonezji i Azji Południowo-Wschodniej.

Liberika

Najmniej popularnym rodzajem kawy jest liberika uprawiana w Malezji i Zachodniej Afryce. Ten rodzaj ziaren stanowi tylko 1% światowej produkcji. Wynika to stąd, że nie posiada ani wyjątkowo bogatego smaku, ani aromatu. Owocuje bardzo nieregularnie. Zwykle jest używana do produkcji kawy rozpuszczalnej (jako ekonomiczne wypełnienie) lub kosmetyków.