Home > kawa, kawa, kawa! > Najciekawsze odmiany espresso

Najciekawsze odmiany espresso

Kawa jest niezwykle popularnym napojem, a ludzie wybierając ją często wolą postawić na dołączenie intrygujących składników. Istnieje jednak spora grupa osób, które gustują w klasyce. Nie chodzi tu tylko o zwykłą czarną kawę, lecz także o espresso, które stanowi podstawę wszystkich napojów kawowych, lecz absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie, by pić ją bez jakichkolwiek dodatków. Nie oznacza to jednak, że espresso musi być czyste i wolne od jakichkolwiek urozmaiceń. Oto kilka niezwykle interesujących wariacji na temat klasycznego espresso.

Espresso tonic

W ostatnim czasie kawa pita na zimno zyskuje na ogromnej popularności, a świetnym przykładem jest tutaj espresso tonic. Choć receptura powstała dopiero w 2014 roku i to w Szwecji, ten sposób podawania kawy zdążył się naprawdę mocno rozpowszechnić na cały świat. Do espresso, bądź podwójnego espresso, dodaje się schłodzony tonik, którym uzupełniamy kubek. Oczywiście nie można zapomnieć o lodzie czy wykończeniu jakimś cytrusem, który nada całemu napojowi świetnego posmaku.

Espresso Macchiato

Espresso z mlekiem jest spotykane częściej niż można się tego spodziewać. Idealnym przykładem jest tutaj espresso macchiato, bardzo popularne na całym świecie. Espresso macchiato przygotowuje się dokładnie tak, jak każde inne espresso, ale jest tutaj jeden wyjątek – na sam wierzch dodaje się bowiem odrobinę spienionego mleka. Często jest do dosłownie malutka plamka do ozdoby całego napoju, lecz oczywiście jeżeli tylko chcemy możemy dodać trochę więcej piany.

Espresso con panna

Kolejną intrygującą wariacją, która może bez problemu pełnić funkcję deserową, jest espresso con panna. Nazwa brzmi dość wykwintnie, lecz jest to nic innego, jak po prostu espresso podawane z bitą śmietaną. To nie wszystko – wierzch kawy pokryty wspomnianą bitą śmietaną możemy dodatkowo posypać cynamonem bądź czekoladą. Dzięki temu otrzymujemy pyszny napój, który w dodatku będzie prezentować się w filiżance naprawdę znakomicie i możemy go bez obaw serwować naszym gościom!