Home > kawa, kawa, kawa! > Najciekawsze kawy tworzone na zimno

Najciekawsze kawy tworzone na zimno

Kawa jest niezwykle popularnym napojem, lecz tradycja picia jej „na zimno” wcale nie jest najdłuższa. Dopiero od kilkudziesięciu lat taki sposób na przyrządzanie tego napoju nabrał na popularności, lecz oczywiście na mniejszą skalę taka metoda przygotowywania herbaty ma już w niektórych regionach świata nawet kilkaset lat. W tym czasie wykształciło się wielu różnych specyfików, które posiadają unikalny smak oraz właściwości. Oto najciekawsze rodzaje kaw przygotowanych na zimno!

Cold brew

To prawdopodobnie najpopularniejsza kawa przygotowywana na zimno. Zmielone ziarna kawy zalewane są wodą w temperaturze pokojowej (na jedną szklankę wody przypada jedna czubata łyżka kawy) i parzone w niej na zimno przez 9-12 godzin. Tradycja mówi, że cold brew zostało wynalezione już w XVII wieku w Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni znany jest sposób parzenia zarówno kawy czy herbaty na zimno znany jako shinobi-cha (cierpliwa herbata). Patrząc na czas przygotowywania rzeczywiście wymagana będzie cierpliwość, lecz bez wątpienia smak nam to wynagrodzi!

Mazagran

Kawa Mazagran swoją genezę ma w Algierii, a do Europy przepis na nią trafił w pierwszej połowie XIX wieku. Nazwa tej kawy pochodzi o miasta Mazagran, leżącego właśnie w Algierii. Legenda głosi, że tę kawę wymyślili francuscy żołnierze, którzy będąc w Afryce próbowali syropu kawowego wymieszanego wcześniej z zimną wodą. Ostatecznie stanęło na tym, iż mazagran przygotowuje się wylewając bardzo mocną kawę na kostki lodu, podając napój w wysokiej szklance oraz z dodatkiem cytryny.

Ca Phe Da

Wracamy na chwilę do Azji, a konkretnie – do Wietnamu. Kawa Ca Phe Da jest wykonywana z robusty, oczywiście tej wietnamskiej (Wietnam to największy eksporter robusty na świecie), która cechuje się bardzo wyrazistym smakiem. Nazwa kawy w języku wietnamskim oznacza… po prostu kawę mrożoną. Gorący ekstrakt kawowy wlewa się do kubka wypełnionego lodem. Warto wspomnieć, iż tradycja tworzenia Ca Phe Da jest bardzo rygorystyczna – prawdziwa kawa tego typu koniecznie musi powstać w specjalnym naczyniu zwanym phin ca phe.