Home > kawa, kawa, kawa! > Kawa mielona czy rozpuszczalna – którą wybrać?

Kawa mielona czy rozpuszczalna – którą wybrać?

Kawa to napój bardzo chętnie spożywany przez wielu Polaków. Stanowi on dla wielu nieodłączną część śniadania, bądź idealny dodatek do słodkiego deseru, gdyż świetnie komponuje się z jego smakiem. W naszym kraju często jednak debatuje się, który rodzaj kawy jest lepszy. Najczęściej do wyboru mamy kawę mieloną bądź rozpuszczalną. Czym one różnią się od siebie?

Kawa mielona – zalety, wady charakterystyka

Kawa mielona jest bardzo popularna w naszym kraju. Pije się ją w formie tak zwanej „plujki”, czyli poprzez zalanie jej w kubku bez jakiegokolwiek usuwania fusów, ale też używa się jej w ekspresach do kawy i innych urządzeniach typu french press, dripper czy też kawiarka. Jest to naturalna kawa, która nie jest poddawana procesom technologicznym innym niż palenie.

Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu niż rozpuszczalnej, lecz zapewnia ona więcej smaku oraz aromatu. Dodatkowo pozwala na przygotowanie bardziej skomplikowanych rodzajów kaw i świetnie sprawdza się w ekspresach ciśnieniowych, które są najlepszym sposobem na przyrządzenie aromatycznego i mocnego espresso.

Kawa rozpuszczalna – zalety, wady, charakterystyka

Kawa rozpuszczalna jest znacznie młodsza od naturalnej, mielonej. Zaczęto ją produkować na przełomie XIX oraz XX wieku. Aktualnie różni się od tej robionej wtedy. Na kawę rozpuszczalną warto decydować się, gdy jest to kawa liofilizowana. Zawiera ona najwięcej smaku i aromatu i zbliżona jest do naturalnej, lecz nie pozostawia po sobie żadnych fusów i pozwala na szybkie zrobienie kawy. Dobra jakościowo kawa rozpuszczalna jest z pewnością lepszym wyborem od mielonej, gdy ta nie jest przygotowywana za pomocą ekspresu, czy też french pressa bądź kawiarki.

Którą kawę wybrać?

Tak naprawdę jedyna kwestia, która powinna decydować to osobiste preferencje. Niektórzy chcą być w stanie szybko przyrządzić i wypić kawę. Wtedy świetnie sprawdzi się kawa rozpuszczalna. Prawdziwi kawosze z pewnością docenią dobrą kawę mieloną, gdy ta zostanie przyrządzona w kawiarce bądź ekspresie. Lepiej więc nie tworzyć zbędnych podziałów i skupić się na tym, by każdy wybierał kawę, która mu smakuje.