Home > kawa, kawa, kawa! > Jakie są najbardziej popularne rodzaje kaw?

Jakie są najbardziej popularne rodzaje kaw?

Kawa pozwala na przygotowanie na tyle sposobów, że istnieją dziesiątki jak nie setki jej rodzajów. Każdy z nich różni się zazwyczaj objętością, zastosowaną kawą, temperaturą parzenia, a także tym jakie dodatki zostaną do niej zastosowane i czy takowe w ogóle są wymagane. Jakie więc są najczęściej spotykane kawy?

Królowa kaw – mała czarne i jej wariacje

Nikogo nie powinien dziwić fakt, iż jedną z najpopularniejszych kaw jest espresso i jego rodzaje. Ta pochodząca z Włoch kawa jest niewielkich rozmiarów i pozwala na szybkie pobudzenie oraz nabranie chęci do działania. Posiada także ciekawe walory smakowe dlatego pita jest przez ludzi na całym świecie. Dobre espresso ma pojemność wynoszącą około 30 mililitrów wody i używa się do niego około 15 gram kawy. Temperatura wody powinna z kolei wynosić od 90 do 96 stopni w skali Celsjusza.

Przy użyciu espresso powstaje całe mnóstwo kaw. Jedna z nich to Ristretto. Jest to okrojona wersja espresso, gdyż używa się do niej mniej wody. Ilość kawy pozostaje taka sama, lecz wymagane jest tylko około 15 mililitrów wody. Tak przygotowana kawa jest mocna i intensywna, lecz zawiera nieco mniej kofeiny. Kolejna zmiana objętościowa dotycząca espresso to espresso doppio. Doppio to po włosku słowo „podwójny”, więc jak można się domyślić jest to podwójne espresso. Używa się do niego 2 razy więcej kawy oraz wody niż w zwykłym espresso.

Popularne są też warianty z mlekiem. Wśród nich znajdziemy cappuccino, czyli połączenie espresso i spienionego mleka. Znaleźć też można macchiato, czyli espresso z delikatną ilością mleka. Dużo mleka trafia z kolei do latte macchiato.

Kawa po wiedeńsku, kawa po irlandzku i cafe frappe

Pierwsza z nich to coś dla miłośników słodkich kaw. Jest to bowiem mocna czarna kawa, która dekorowana jest za pomocą bitej śmietany. W kawie po irlandzku znajdziemy z kolei podgrzaną whisky, brązowy cukier oraz bitą śmietanę. Ciekawe jest za to Cafe frappe, czyli wynalazek greków. Jest to kawa, którą po ostudzeniu miksuje się w celu uzyskania piany, a następnie przelewa do szklanki wypełnionej lodem. W Grecji występuje całe mnóstwo jej wariantów.