Home > poradnik > Jak zaparzyć pyszną kawę z ekspresu?

Jak zaparzyć pyszną kawę z ekspresu?

Niezwykły zapach i smak kawy potrafią dać zastrzyk energii na cały dzień. W sklepach możesz kupić różne rodzaje ekspresów do kawy. Cieszą się one popularnością, bo w prosty sposób przygotujesz filiżankę pysznej kawy. Najczęściej wybierane są ekspresy przelewowe i ciśnieniowe.

Kawa z ekspresu przelewowego

Kawa z ekspresu przelewowego przygotowywane jest dzięki wodzie przepływającej przez filtr ze zmieloną kawą. Ważny jest stopień zmielenia kawy, której chcesz użyć. Do ekspresu przelewowego najlepiej używać kawy średnio zmielonej. Ważna jest też odpowiednio dobrana ilość ziaren kawy – im będzie ich więcej, tym mocniejszą kawę zaparzysz. Filtr należy lekko zwilżyć przed użyciem. W ekspresach często jest montowany podgrzewacz, który podtrzymuje temperaturę zaparzonej kawy. Korzystaj tylko ze świeżej wody, nie zostawiaj jej w ekspresie dłużej niż na jeden dzień.

Kawa z ekspresu ciśnieniowego

Ekspresy ciśnieniowe są nieco bardziej skomplikowane. Zmieloną kawę wsypuje się do sitka i ugniata specjalnym ubijakiem, tzw. tamperem. Gdy woda osiągnie temperaturę ok. 90 stopni Celsjusza, rozpocznie się proces parzenia kawy. Znajdująca się w sitku zmielona kawa będzie stanowiła opór dla wody, dzięki czemu wydobędzie wyjątkowy aromat ze zmielonych ziaren. Jeśli chcesz się napić pysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego, nie używaj wody z kranu ani wody mineralnej, tylko wybierz wodę filtrowaną. Jedynie ekspresy ciśnieniowe z wyższej półki mają wbudowany filtr do wody, który usunie z niej kamień.