Home > poradnik > Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Kawiarka to bardzo przydatne urządzenie do parzenia kawy znane już od lat 30-tych XX wieku. Jest niezwykle prosta w obsłudze, więc warto mieć ją w domu. Spójrzmy, jak zaparzyć kawę, by wydobyć całą głębię smaku i aromatu.

Przygotowanie

Aby zacząć proces parzenia, trzeba najpierw przygotować drobno zmieloną kawę. Stopień zmielenia powinien być taki, by kawa podczas parzenia nie wylewała się gwałtownie, a jedynie delikatnie sączyła się do górnej części. Jednocześnie nie może być zbyt drobno mielona, by sitko nie zapchało się i nie zablokowało procesu parzenia. Kawa powinna być w takiej ilości, by była równo z brzegiem sitka. Należy ją wyrównać palcem i delikatnie ubić.
Do kawiarki najlepiej wlać gorącą wodę, choć niekoniecznie wrzątek. Dzięki temu kawa będzie miała krótszy kontakt z wysoką temperaturą, co przełoży się na mniejszą ilość goryczki i przyjemniejszy smak. Wodę wlewamy do dolnej części kawiarki do poziomu nieco poniżej zaworu bezpieczeństwa. Wiele kawiarek ma zaznaczoną linię, do której należy napełnić wodę.

Zaparzanie

Aby kawiarka zaczęła działać, trzeba postawić ją na źródle ciepła, czyli kuchence gazowej lub indukcyjnej. Kawiarki, które mogą być stawiane na kuchenkach gazowych, mają zdecydowaną przewagę na rynku. Jeśli masz w kuchni płytę indukcyjną, musisz znaleźć model, który ma wyraźnie zaznaczoną możliwość używania go na kuchence indukcyjnej.

Wieczko kawiarki warto pozostawić otwarte, ponieważ pozwoli to kontrolować proces parzenia. Jeśli użyjesz gorącej wody, kawa zacznie wypływać po około minucie. Powinien to być powolny strumień spływający po wylewce. Jeśli ekstrakcja jest zbyt gwałtowna, oznacza to, że moc palnika jest zbyt duża, wsypałeś za mało kawy do sitka lub kawa jest zbyt grubo zmielona.

Kiedy tylko strumień kawy zacznie zamieniać się w żółtawą pianę i usłyszysz charakterystyczne bulgotanie, należy natychmiast ściągnąć kawiarkę z kuchenki i przelać kawę do filiżanek. Dłuższe zaparzanie spowoduje, że kawa nabierze nieprzyjemnego, przypalonego smaku.