Jak przechowywać ziarna kawy w domu?

Jak utrzymać smak i zapach kawy na długi czas? Abyś mógł codziennie cieszyć się pyszną kawą, podajemy kilka wskazówek, jak przechowywać ją w domu.

Przechowywanie ziaren kawy

Kawa – jak wszystkie produkty spożywcze – im jest świeższa, tym lepsza. Kawa mielona będzie aromatyczna przez krótszy okres czasu i utraci swoje właściwości ze względu na szybki proces utleniania i uwalnianie dwutlenku węgla. Dlatego też kawa ziarnista powinna być mielona bezpośrednio przed przygotowywaniem naparu.

Kawa z szafki

Są dwa sprawdzone sposoby na przechowywanie kawy w domu – w temperaturze pokojowej lub w zamrażarce. Najlepiej, jeśli będziesz przechowywać kawę w szczelnej torbie lub pojemniku. Pozostaw ją w chłodnym, suchym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Jeśli to niemożliwe, to wybierz szczelny (np. metalowy lub szklany) pojemnik i umieść go w szafce z dala od źródeł ciepła. W ten sposób spowolnisz proces utleniania i będziesz mógł dłużej cieszyć się smakiem i aromatem kawy. Prawidłowo przechowywane ziarna kawy utrzymają świeżość nawet do 3 miesięcy.

Kawa z zamrażarki

Kawę można też przechowywać w zamrażarce i wyjmować kolejno małe porcje. W ten sposób będziesz cieszyć się świeżą kawą każdego dnia. Po prostu podziel ziarna na porcje i przechowuj je w oddzielnych woreczkach strunowych lub pojemniczkach. Przed przygotowaniem napoju, wyjmij ziarna, zmiel je i zaparz kawę. Na opakowaniu zapisz datę zamrożenia, żeby wiedzieć, od kiedy ziarna są przechowywane. Zamrożona kawa może zachować swoje właściwości nawet przez kilka miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *