Czym są kawy smakowe?

Dobrej jakości ziarna kawy mają swoje nuty smakowe. Bogactwo smaków ma np. pochodząca z wyżynnych plantacji Brazylii stuprocentowa arabika Woseba Brasil. W kawach z Ameryki można wyczuć nuty orzechowe lub czekoladowe. Arabiki afrykańskie są bardziej orzeźwiające, cytrusowe i kwiatowe. Natomiast arabiki z Azji, zwłaszcza z Indonezji, są mają leśny, ziemisty aromat.

Czy kawa smakowa to dobry wybór?

Wysokiej jakości ziarna kawy, podobnie jak dobre wina, mają swoje nuty smakowe. To nie to samo, co kawy aromatyzowane. Po pierwsze, smak kaw smakowych nie jest naturalny, a uzyskuje się go poprzez dodanie sztucznych olejków. Po drugie, ziarna używane do produkcji kaw smakowych są często bardzo niskiej jakości. Duża ilość olejków aromatyzujących i mocny proces palenia powodują, że producentom nie opłaca się używać ziaren wysokiej klasy. Warto też zwrócić uwagę, że ziarna kawy smakowej niszczą ekspresy i młynek. Zawarte w nich olejki oblepiają żarna lub ostrza i po pewnym czasie powodują ich zatarcie i unieruchomienie.

Naturalne smaki

Jeśli chcesz cieszyć się kawą o różnych smakach, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie do kawy świeżo startej laski wanilii lub cynamonu. Możesz też zetrzeć skórkę pomarańczową lub czekoladę. Innym rozwiązaniem mogą być syropy smakowe z dobrej jakości naturalnych składników, które są dostępne w wielu smakach, np. czekoladowym, karmelowym, waniliowym, orzechowym czy cynamonowym. Dodając naturalny syrop do kawy będziesz mieć pewność, że kawa zaszkodzi Ci niepotrzebną chemią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *