Home > ciekawostki > Czym jest dripper do kawy?

Czym jest dripper do kawy?

Urządzeń pozwalających na zaparzenie aromatycznej kawy jest całe mnóstwo. Jednym z ciekawszych jest dripper, który pozwala na zrobienie kawy w każdym miejscu, dzięki swym niewielkim rozmiarom i swemu działaniu.

Dripper – budowa i sposób działania

Dripper to specjalne urządzenie przeznaczone do parzenia kawy, które swym wyglądem przypomina niewielką, stożkowatą filiżankę. Dzięki temu, że ma niewielkie rozmiary i bardzo niską wagę świetnie sprawdzi się nawet w podróży, ale jest równie skuteczny w domu każdego kawosza. Pozwala on na zaparzenie kawy w każdym miejscu i świetnie sprawdza się jako alternatywa dla tradycyjnego ekspresu do kawy.

Najczęściej kupowane są drippery wykonane z ceramiki bądź szkła. Takie naczynko nakłada się na filiżankę, do której ma trafić kawa. Następnie na szczyt drippera nakładany jest specjalny bibułowy drip, który będzie przepuszczał przygotowaną kawę i pozwoli na jej spłynięcie do naczynia bez ryzyka wpadnięcia tam jakichkolwiek fusów. Dripy są jednorazowe i po każdym zaparzeniu kawy powinno się je wyrzucać.

Jak parzyć kawę w dripperze?

Parzenie kawy w dripperze jest niezwykle proste. W tym celu należy przygotować sobie kawę. Najlepiej by ta była świeżo zmielona. Ważne jest by ziarna nie były zbyt małe, co negatywnie wpłynie na smak gotowego napoju. Ilość kawy powinna odpowiadać wodzie. Najczęściej poleca się stosunek około 6 do 6,5 grama kawy na 100 mililitrów wody. Przed wsypaniem kawy na wykonany z bibuły drip warto go nieco przelać ciepłą wodą. To pozwoli na uniknięcie papierowego posmaku w kawie.

Gdy przelejemy już drip ciepłą wodą można na niego wsypać świeżo zmieloną kawę. Następnie powinno się ją zalać wodą. Tutaj jednak trzeba uważać, by nie był to wrzątek, gdyż ten nie nadaje się do parzenia dobrej kawy. Z tego powodu kawę najlepiej zalać wodą, gdy ta osiągnie temperaturę około 95 stopni w skali Celsjusza. Kawa z drippera jest gotowa, gdy cała woda spłynie do kubka i w na filtrze pozostanie już tylko i wyłączenie kawa. Wtedy po odczekaniu chwili na schłodzenie się kawy ta jest gotowa do picia.