Home > ciekawostki > Cold brew – historia i sposób przygotowywania

Cold brew – historia i sposób przygotowywania

Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat, lecz dopiero od niedawna zaczęliśmy ją przygotowywać na zimno. Jest to dość dziwne, w szczególności mając na uwagę fakt, że taki sposób picia herbaty stał się aż tak popularny na całym świecie. Możemy więc tylko się cieszyć, że ktoś w końcu wpadł na pomysł takiego połączenia. Jedną z najpopularniejszych kaw serwowanych na chłodno jest cold brew, która jest być może najstarszą kawą podawaną na zimno. Jaka jest jej geneza i jak ją odpowiednio przygotować?

Historia cold brew – jak powstawała ta kawa?

Nie bez powodu wspomnieliśmy o tym, iż cold brew może być najstarszą kawą podawaną na zimno. Picie kawy z użyciem zimnej wody bądź schłodzonego mleka stało się popularne dopiero kilkadziesiąt lat temu, zaś powstaje cold brew szacuje się nawet na rok 1600. Jaka jest prawda? Prawdopodobnie nigdy się tego nie dowiemy, aczkolwiek możemy być przekonani, iż tradycja tworzenia cold brew jest dłuższa niż niektórym może się wydawać.

Cold brew wywodzi się z Japonii, co dla wielu może być dość osobliwe. Proces je tworzenia opiera się na tłoczeniu ziaren kawy n zimno. To właśnie z Japonii ten specyfik został rozpowszechniony na resztę świata, zyskując na popularności, szczególnie w ostatnich latach. Nie dość, że cold brew jest świetną ochłodą w upalne dni, to dodatkowo zawiera szalone ilości kofeiny. Dlatego więc należy z nim uważać, lecz nawet mała dawka może zapewnić nam energię na naprawdę długi czas.

Jak przygotować cold brew w domu?

Przygotowanie cold brew trwa niestety dość długo, lecz naprawdę warto się postarać, by uzyskać pyszny napój idealny na upały. Pierwszym krokiem jest oczywiście dodanie wody do kawy. Możemy użyć do tego kawy ziarnistej, rozpuszczalnej czy ziarnistej – zależy to wyłącznie od naszych preferencji. Na szklankę wody musi przypaść jedna sporej wielkości łyżka kawy. Następnie odstawiamy naczynie w którym chcemy zaparzyć kawę, i odstawiamy je przykryte folią na 9-12 godzin, w zależności od tego, czy chcemy otrzymać lżejszy, czy cięższy w smaku specyfik. Zaparzamy kawę w temperaturze pokojowej, potem zaś możemy ją trzymać w lodówce.