Co to jest espresso?

Ilość rodzajów kaw przyprawia o zawrót głowy. Z biegiem czasu bariści tworzą coraz więcej zaskakujących połączeń, które znajdują swoich zwolenników. Jednak kawy przygotowywane na bazie klasycznego espresso cieszą się niezmiennym uznaniem od bardzo wielu lat. Jak powinno wyglądać i smakować idealne espresso?

Sposób przygotowania

Kawa espresso to kawa, którą przygotowuje się przy pomocy maszyny ciśnieniowej. Esencja smaku espresso zamyka się w niewielkiej objętości naparu. Klasyczną kawę espresso parzy się z około 7 gram świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody przepływającej przez drobinki kawy powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura powinna mieć 88 – 92 °C. Przyjmuje się, że w ciągu 25 sekund ekstrakcji kawy powinniśmy uzyskać około 25 ml naparu. Kawę espresso serwuje się w podgrzanych, niewielkich filiżankach o pojemności około 70 ml. W kawiarni bardzo często do filiżanki espresso otrzymuje się szklaneczkę wody, która ma za zadanie oczyszczenie kubków smakowych. Ich przepłukanie przed wypiciem kawy powoduje, że możemy poczuć wszystkie niuanse zawarte w naparze.

Jak smakuje espresso?

Kawa espresso powinna mieć intensywny, przyjemny aromat. W zależności od rodzaju ziaren kawy, z których zostało przygotowane espresso, może on być np. czekoladowy, orzechowy, owocowy lub kwiatowy. Prawidłowo przyrządzone espresso jest gęste, z orzechową cremą na wierzchu. Pobudza szybko, ale działa stosunkowo krótko. Jeśli wśród użytych ziaren nie znajduje się robusta, espresso nie będzie miało wysokiej zawartości kofeiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *